Hχητικές Ταξιαρχίες

Hχητικές Ταξιαρχίες
''You can daydream with music.... it takes you away and creates a new world''

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Obrint Pas


Οι Obrint Pas, ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα καταλανόφωνα συγκροτήματα, δημιουργήθηκαν στο ινστιτούτο Benlliure της València το 1993. Ήταν η πρώτη φορά που ένα συγκρότημα χρησιμοποιούσε την dolçaina (ντολσάινα), παραδοσιακό βαλενσιάνικο όργανο, και την συνδίαζε με ska, reggae ή μελωδικό hardcore. Αυτή η μίξη αποτελεί μέχρι σήμερα το βασικό χαρακτηριστικό της βαλενσιάνικης μπάντας.

Οι στίχοι τους έχουν να κάνουν κυρίως με την με την κοντινή τους πραγματικότητα, αλλά και με προβλήματα που αφορούν οποιονδήποτε άνθρωπο σε κάθε γωνιά της γης, με μια γερή δόση κοινωνικής κριτικής. Οι Obrint Pas είναι το σύγχρονο συγκρότημα-σύμβολο των Καταλανών αριστερών αυτονομιστών και δεν είναι τυχαίο ότι δικά τους τραγούδια επιλέγονται συχνά για να επενδύσουν μεγάλες κινητοποιήσεις για την Ανεξαρτησία των Països Catalans (Καταλανικών Χωρών). Γι αυτό οι Obrint Pas σίγουρα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι κάτι παραπάνω από ένα κοινό group. Είναι μάλλον ένα κοινωνικό φαινόμενο... είναι η σπίθα που ανάβει τη φλόγα στις καρδιές χιλιάδων Καταλανών νέων και τους "ανοίγει το δρόμο" (αυτό σημαίνει Obrint Pas άλλωστε) προς πιό ριζοσπαστικά μονοπάτια στον τρόπο ζωής τους.

Στην αρχή της σταδιοδρομίας τους κινήθηκαν με τη δική τους δισκογραφική εταιρία (45 Revolucions) αλλά αργότερα συνεργάστηκαν με την "Propaganda Pel Fet!" η οποία έφερε την ίδια ανεξάρτητη και εναλλακτική φιλοσοφία με το συγκρότημα. Οι Obrint Pas εξελίχθηκαν σε ένα από τα πλέον δημοφιλή καταλανόφωνα συγκροτήματα και περιόδευσαν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Αγγλία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Κροατία, η Βοσνία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Χώρα των Βάσκων, η Σαρδηνία, το Μαρόκο, η Ισπανία, η Γαλικία, η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Ιαπωνία και φυσικά έχουν συμμετάσχει στα σημαντικότερα festivals των Καταλανικών Χωρών και της Ιβηρικής. Τον Μάιο του 2010 οι Obrint Pas επιλέχτηκαν από το σύλλογο-καμάρι της Καταλωνίας, F.C.Barcelona, να παίξουν ένα τραγούδι τους στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου ενός κατάμεστου Camp Nou αμέσως μετά από τη λήξη του αγώνα κόντρα στη Valladolid, στα πλαίσια της γιορτής για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της περιόδου 2009-2010 από τους blaugrana.

Οι Obrint Pas έχουν κυκλοφορήσει 6 δίσκους: La Revolta de l'anima (1997), Obrint Pas (2000), Terra (2002), La Flama (2004) το Cd/Dvd En Moviment! (2005) και τέλος το "Benvingut al Paradís" (2007). Μέσα στο 2011 αναμένεται να κυκλοφορήσει η νέα τους δουλειά που περιμένουν με ανυπομονησία χιλιάδες οπαδοί τους στις Καταλανικές Χώρες και όχι μόνο.




Μέλη:
Xavi Sarrià - κιθάρα & φωνή
Jaume Guerra - Μπάσο
Miquel Gironès - Dolçaina & percussion
Ximo Tomàs Maki- Τύμπανα
Robert Fernández - Κιθάρα
Miquel Ramos - Φωνητικά & πλήκτρα
Albert Benavent - τρομπέτα
Marcos Ubeda - τρομπόνι
Chola - scratch & bases

Πρώην μέλη:
Josep Pitarch -Μπάσο
Marc Guardiola - Τύμπανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου