Hχητικές Ταξιαρχίες

Hχητικές Ταξιαρχίες
''You can daydream with music.... it takes you away and creates a new world''

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Σάν σήμερα στη μουσική 8/12

1980
Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός John Lennon (John Winston Lennon 1940-1980) δολοφονήθηκε σε ηλικία 40 ετών. Στις 10:50 μ.μ. ο John Lennon και η Yoko Ono επέστρεψαν στο κτήριο The Dakota όπου διέμεναν στη Νέα Υόρκη, στην είσοδο του κτηρίου ο Mark David Chapman πυροβόλησε τον δημοφιλή τραγουδιστή τέσσερις φορές στην πλάτη. Ο Lennon μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Roosevelt όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

 Μαζί με τον Paul McCartney υπήρξαν ιδρυτικά μέλη του Βρετανικού συγκροτήματος The Quarrymen που αργότερα μετονομάστηκαν σε The Beatles. Μετά την αποχώρηση του από το συγκρότημα το Σεπτέμβριο του 1969, ακολούθησε σόλο καριέρα έχοντας μαζί την σύντροφό του Yoko Ono - με την ονομασία John Lennon/Plastic Ono Band. Οι πωλήσεις των The Beatles ξεπερνούν σήμερα τα 170 εκατομμύρια αντίτυπα και της σόλο δισκογραφίας του τα 14 εκατομμύρια. Το 1991 κέρδισε το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στη μουσική. Το 2008 στην λίστα του περιοδικού Rolling Stone, "The Greatest Singer of All Time", βρέθηκε στην όγδοη θέση. Το όνομα του γράφτηκε στο Songwriters Hall of Fame το 1987 και στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994. Το τραγούδι του "Imagine" βρίσκεται στη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame, "The 500 Songs that Shaped Rock and Roll". Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα.



1943
Μια από τις πιό χαρισματικές προσωπικότητες στην ιστορία της Rock ο Jim Morrison (James Douglas Morrison 1943 - 1971) γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Φλόριντα.  Ηταν δημοφιλής ώς τραγουδιστής και στιχουργός του συγκροτήματος The Doors απο το 1965 έως το θάνατο του. Κυκλοφόρησε μαζί τους έξι άλμπουμ και γνώρησε την παγκόσμια αναγνώριση.

Tο 1993 το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone, ''The 100 Greatest Singers of All Time'', βρίσκεται στην 47η θέση. Δημοφιλή τραγούδια με τη φωνή του: ''Break on Through (to the other side)'', ''Hello, I Love you'', ''Touch me'', ''Riders on the Storm'' κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου